ЗАПОЧВАТ ЗАПИСВАНИЯТА ЗА ТРАДИЦИОННИТЕ КОЛЕДНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ АТЕЛИЕТА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

В периода 16 – 22 декември 2023 г. от 9:00 до 17:30 ч. в Националния етнографски музей ще се проведат коледните образователни ателиета. Тази година те ще включват:

ТРАДИЦИОННАТА КОЛЕДНА ОБРЕДНОСТ
– Изработване на обредни хлябове за Бъдни вечер, Коледа и Нова година
Хлябът е една от най-почитаните храни за българите. Той е присъствал на всеки важен момент от живота на хората, като раждане, кръщене и смърт. Всеки един празник се е посрещал с хляб. Разглеждайки изложбата „Пътят до трапеза“, децата ще се запознаят с дългия път на зърното, с процеса на неговата обработка и начина, по който хлябът е стигал до трапезата на нашите прадеди. Ще научат за направата на обредните хлябове, разнообразието от различни по вид форми и значението на символите в украсата. Участниците в ателието ще имат възможност сами да омесят тесто за хляб и да поставят отгоре просфорен печат или да направят колаче, които след изпичане сладко да похапнат. Наученото ще могат да приложат на практика, когато в домовете им започне подготовката на трапезата за така чаканите Коледни и Новогодишни празници!
– Изработване на сурвачки
В това занимание ще Ви разкажем за подготовката на празниците Бъдни вечер, Коледа, Нова година и как те са се празнували някога. Какви ястия са се слагали на трапезата, каква отговорност е имал всеки член от семейството в подготовката за празника и не на последно място – ще запознаем децата със сурвакарите и сурвачките, които те са използвали. Ще си отговорим на въпросите защо ползваме дрян за тяхната направа; какво е било значението на украсата, поставяна върху тях; кои са магическите думи, с които сурвакаме и какво е било значението им за хората. Ще поговорим за даровете, получавани от децата в знак на благодарност. Същевременно всеки участник ще може да си изработи сурвачка, с която по празниците да потупа гърбовете на своите близки с пожелание за здраве, плодородие, успех и радост.
СЪВРЕМЕННАТА КОЛЕДА
– Изработка на коледни играчки
В традиционната практика нашите прадеди са празнували Коледа по много различен начин от този, който ние познаваме днес. Украсата с коледни играчки, гирлянди и лампички, която за нас сега е неотменна част от празника, навлиза в българския дом късно, под европейско влияние. В хода на заниманието децата ще се запознаят с произхода и символиката на коледната елха, с историята на коледните картички и с чуждестранни вкусове и аромати, които днес са универсално наложени като „коледни“. Децата ще имат възможност да изработят своя коледна играчка.
Ателиетата ще бъдат с продължителност 1 час и 30 минути, в следните часови диапазони:
9:00 – 10:30 ч;
б10:45 -12:15 ч;
12:30 – 14:00 ч;
14:15 – 15:45 ч;
16:00 – 17:30 ч.
Ще се провеждат по две ателиета паралелно, а темите са разпределени по следния начин:
16.12. – сурвачки и обреден хляб;
17.12. – сурвачки и коледни играчки;
18.12. – сурвачки и обреден хляб;
19.12. – сурвачки и обреден хляб;
20.12. – сурвачки и обреден хляб;
21.12. – сурвачки и обреден хляб;
22.12. – обреден хляб и коледни играчки.

Необходимо е предварително записване на телефон: 087 980 7947 от 9 до 18 ч.

Входна такса за едно ателие: 8 лв.

Очакваме Ви в Националния етнографски музей на пл. „Княз Ал. Батенберг“ № 1.